Mountainbike sport

Min guide til valg af den rette mountainbike

Går du og overvejer om du skal investere i en mountainbike? Skal du bruge den til sport eller fritid? Jeg har kigget nærmere på de faktorer, som jeg mener at du skal være opmærksom på, når du er på udkig efter en ny mountainbike. Det er ikke så lidt at holde styr på, så derfor giver jeg dig et kort overblik på fem punkter lige her.  

1. Kønsspecifik geometri

Nogle gange ender kvinder med at investere i en herrecykel, fordi der ikke produceres det samme antal kvindecykler, som der gør til mænd. Forskellen på kroppens geometri har stor indflydelse på den komfort du kan få gennem din mountainbike og derfor er det vigtigt at du vælger den rigtige cykel.

Hos Jupiter Ekstra kan du bl.a. få mountainbikes til sport til både kvinder og mænd.

2. Hardtail eller fuldaffjedret?

Der findes overordnet to typer mountainbikes, som adskilles på måden de affjedres på.

Den første kaldes for hardtail, og denne cykel har ingen afdæmper bagpå, men kun på forgaflen. En hardtail har den fordel, at den som regel er lettere og mere stiv end en fuldaffjedret mountainbike. Desuden er en hardtail billigere og mere vedligeholdelsesfri.

Den anden type kaldes for fuldaffjedret, fordi den har en afdæmper både foran og bagtil. Ved at have affjedring i begge ender, får du langt større kontrol over din cykel og kan køre i meget hårdere terræn uden at blive øm.

Det kan være svært at træffe, hvilken type du ønsker – det var det for mig. Jeg endte med at vælge en hardtail, da jeg var nybegynder inden for faget og derfor fik jeg en personlig rådgivning hos Jupiter Ekstra.

3. Hjulstørrelse

Der findes flere hjulstørrelser inden for mountainbike-verdenen, men overordnet set snakker man altid om 27,5” og 29”. Her taler man om diameteren på hjulet, som har en rigtig stor indflydelse på din køreoplevelse.

Hvis du skal køre små tekniske ruter, vil jeg anbefale et 27,5” hjul, da det er godt på svært ujævnt terræn. Et større hjul som en 29” har dog en højere tophastighed end en 27,5”, da det ikke ”falder” ned i terrænets huller på samme måde. Derfor er det muligt at komme hurtigere frem på en 29”, men med den ulempe at hjulet er lidt sværere at manøvre rundt med.

Jeg har lige opgraderet min hjul til en størrelse 29”, og jeg må indrømme at de kører fantastisk.

 

4. Stelmateriale

Man fremstiller mountainbikes i to forskellige materialer – aluminium og carbon. Carbon er klart det letteste og stærkeste materiale, som du også ser professionelle køre rundt med. Ulempen ved carbon er at det er dyrt, og derfor er vi heldige, at mountainbikes også bliver fremstillet i aluminium, som er et billigere alternativ. Dog er ulempen ved aluminium, at det vejer mere og er blødere.

 

5. Geargruppe

Geargruppen udgør de fleste mekaniske komponenter på cyklen og spiller en vigtig rolle i forhold til cyklens funktionalitet. Der er mange forskellige geargrupper at vælge imellem, men prisen er et godt udgangspunkt for geargruppens kvalitet – betaler du mere, så får du en bedre geargruppe.

 

Hvis du står og mangler en mountainbike, så kan jeg helt klart anbefale at købe en hos Jupiter Ekstra. De har mange mountainbikes inden for sport, men også til fritid.

 

Endnu ingen kommentarer

Leave a Reply